2009. március 1., vasárnap

Szemtől szembe

A sminkelés egyik legizgalmasabb, de egyben legnehezebb része a szemfestés. Itt ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mit mivel párosítasz, mi illik az arcodhoz és mi illik a viseletedhez. Így itt is, mint mindig vannak bizonyos tanácsok, amiket érdemes megfogadni. Először is, tudni kell, hogy a szemfestéssel más-más formákat hozhatsz létre, és optikailag is játszani tudsz a szemeddel. Ennek érdekében leckékre osztom az egyes tudnivalókat.

1. lecke: A festékek elhelyezése
A festékek elhelyezkedése a következő területekre oszlik: szemöldök alatti terület (1), mélyítő vonal (szemhéjredő) (2), szemhéj (3), belső szemzug (4), külső szemzug (5) és az alsó szempillasor (6) alatti terület. Ennek megfelelően tudsz variálni is. Ha alul halvány színnel húzod ki a szemed, azzal optikailag nagyobbítani tudod, de ha sötéttel, akkor az kicsinyíteni fogja. Gyakori hiba még, hogy a kihúzás után a vonalat nem satírozzuk el rendesen. Mivel manapság ez már nem divat, ezért ügyeljünk arra, hogy ezt a mozzanatot ne hagyjuk ki!

2. lecke: A szemek elhelyezkedése
Itt is több nagy csoportokat különböztetünk meg. Ezek alapján próbáld beazonosítani magad! (Igaz, néha nem egyszerű :))


A szemek távolsága szerint:
- Közel ülő szemek – Ha a szemek között kevesebb, mint egy szemhossznyi távolság van. Ilyenkor kell arra ügyelni, hogy a szemeket optikailag kifelé tudjuk nyújtani. Egyik legjobb módszer az, ha választunk egy halvány színt, ami bentről kifelé haladva egyre inkább sötétebbé válik. Sötét színnel árnyald a szem külső harmadát, így valósul meg a kívánt hatás! ( a kép balra)

- Távol ülő szemek – Ha több mint egy szemhossznyi távolság van a két szem között. Az árnyalás ebben az esetben ellentétje: a belső szemzugba kell tenni a sötét színt, kifelé pedig világosabb árnyalatok kerülnek fel. Arra kell ügyelni, hogy szemsmink ne haladjon túl a szem sarkán! ( a kép jobbra)

Aztán vegyük a szem elhelyezkedését az arcon!
- Kidülledő szem -A szemfestéshez a matt földszíneket kell használni. (ez lehet a barna különböző árnyalata) A szempillák fölé egy szélesebb vonalat kell festeni a szemhéjszín árnyalatában!
- Mélyen ülő szem - Ez az a helyzet, amikor ki kell emelni a szemeket, és azokat kell hangsúlyossá tenni. Először világos színt kell tenni minden kiugró részre. (ez a szemhéj középső része és a szemöldökvonal alatti terület) Utána a szemfestékkel harmonizáló sötétebb színt kerül a mélyítő vonalra és a külső szemzugba! A kettő pedig össze kell dolgozni a színeket!

És végül vegyük a szemek formáját!
- Kerek szemek - A szemhéjakat ívelt satírozással felfelé kell nyújtani, és a teljes szemhéjon a matt és világos színek használata a legcélravezetőbb. A szempillákat elég felül kifesteni, és az összhatáson sokat dobhat egy szép pirosító.
- A keleti típusú szem - Ebben az esetben kell a szempilla vonalát és a külső sarkot kell hangsúlyozni! Arra azonban vigyázni kell, hogy a szempillák legmélyebben lévő részét nem érdemes kihúzni, mert akkor természetellenesnek hatást fog kelteni.
- Mandulavágású szem - Akinek ez van, az a legszerencsésebb. Annak szinte minden árnyalat jól áll. De igazán szép hatást úgy lehet elérni, ha a szemránc vonalához és attól fejjebb egy kicsit sötétebb árnyalatot rakunk.
- A lefelé ívelő szem - Ez az a helyzet, amikor a szemhéjadra kell irányítani a figyelmet! Ilyenkor nem érdemes lefelé húzni a szemet, mert azzal pont rossz rész lesz hangsúlyozva.


3. lecke: A szemszínhez leginkább illő színek
- Kék szem - narancsos, aranyos árnyalatok, terrakotta, rózsaszín, ezüst, a szemszíntől eltérő kék
- Szürke, világos szem - a vörösréz, a levendula, az akvamarin kék.
- Zöld szem - a bordó, a mályva, arany, a barackos rózsaszín, zöld különböző árnyalatai, terrakotta és az ezüst
- Gesztenyebarna szem - türkiz, zöld, lila, arany, barackos rózsszín, barna és bronz
- Fekete szem – világosszürke, ezüst, rézbarna, világos ibolya, szilvakék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése